Alicja Rabiko - Woźniak

Alicja Rabiko - Woźniak

Zaczynałam od zarządzania w turystyce, jednak nieoczekiwane wydarzenia zmieniły bieg mojej zawodowej kariery o 360°. Przygarnięcie czworonoga z niemałymi problemami zdrowotnymi sprawiło, że zapragnęłam wyjść im naprzeciw z solidnym orężem, jako dyplomowany dietetyk zwierzęcy. Z kolei z zamiłowania kształciłam się w kierunku redakcji i wydawnictwa – i przy tym pozostałam. Już w liceum odbyłam praktyki w jednej z popularnych, zielonogórskich gazet, a tworzenie krótkich i długich treści towarzyszyło mi na każdym etapie rozwoju zawodowego. Pracowałam w agencjach marketingowych na stanowiskach junior copywriter i copywriter, pisząc niemalże o wszystkim zarówno dla małych firm, jak i większych graczy: platform sprzedażowych, porównywarek internetowych, sieci sklepów meblowych. Realizowałam projekty rebrandingu dla producentów w branży zoologicznej, pracowałam przy budowaniu wizerunku marek modowych, kosmetycznych czy sportowych jako specjalista ds. marketingu oraz content producer. Prywatnie moje serce jest w górach (prawie, bo znaczną jego część skradły psy), a pisanie o nich, nie tylko w ramach realizacji projektów zawodowych sprawia mi olbrzymią satysfakcję i działa kojąco.

Gdy kolejny rok z rzędu przyszło mi zmagać się z chorobami pomidorów, postanowiłam, że znajdę wreszcie sposób, który skutecznie je ochroni. Podpatrzyłam tę metodę u znajomego plantatora, który nie stosuje wcale silnej chemii, a jego krzaczki co sezon wydają zdrowe plony. Sprawdź, jak przygotować tani oprysk na bazie jodyny oraz dwóch produktów wyjętych z kuchennej szafki – pryskam moje małe uprawy w ogródku i na balkonie tą prostą mieszaniną, a szara pleśń i alternarioza na pomidorach dotąd się nie pojawiły.

Czytaj artykuł 

Jej orzeźwiający, świeży aromat, który unosi się po dotknięciu listków, to synonim lata – przynajmniej dla mnie mięta jest jednym z tych ziół, bez których nie mogę obejść się przy planowaniu sezonowego zielnika. Uprawa mięty jest prosta, wystarczy pojemnik, właściwie dobrane stanowisko i żyzne podłoże, a rośnie wysoka, mięsista, o dużych liściach i puszcza pęd za pędem. W tym sezonie mój zielnik wzbogaciły nowe odmiany. Jeśli nie próbowałeś jeszcze mięty ananasowej, koniecznie musisz ją posadzić, tego egzotycznego aromatu nic nie zastąpi.

Czytaj artykuł 

Kształtem przypomina koniczynę, choć niektóre jej odmiany z daleka wyglądają jak wyrośnięte, obsypane po brzegi... krzaczki poziomek. Gomfrena kulista to roślina jednoroczna, która dekoruje rabaty i donice tarasowe jak żadna inna. Rośnie wysoko, a w obrębie jednej sadzonki skupia dziesiątki pomponiastych kwiatów. Jeśli tylko chcesz, by twój ogród od lipca do nawet października zdobiły barwne kuleczki, rozrzucone niby przypadkiem tu i tam w gęstych skupiskach, powinna się w nim znaleźć właśnie gomfrena kulista – do podziwiania i jedzenia.

Czytaj artykuł 

W naszych ogrodach jest doskonale znany jako roślina okrywowa szybko rozwijająca się na dużych powierzchniach, jednak suchodrzew chiński równie dobrze sprawdza się jako... żywopłot. Znudziła ci się walka z bukszpanami, narażonymi na ataki ćmy bukszpanowej, a kolce berberysów skutecznie zniechęcają cię do uprawy tych krzewów w ogrodzie? Błyszczące liście suchodrzewu zdobią go cały rok i jest ich tyle, że tworzy zwarty, zimozielony murek – idealny do wyznaczania stref w ogrodzie i estetycznego dzielenia przestrzeni.

Czytaj artykuł 

Jego słodkie nasiona wabią mrówki, przez co łatwo się rozsiewa – glistnik to popularne ziele, które w ogrodach traktujemy jak chwast. Z jednej strony to dobrze, bo dzięki temu przy pieleniu pozyskujemy całe pędy cennego surowca do produkcji gnojówki. Stosowany w rolnictwie chińskim jako środek na owady, po naszej stronie globu zasłynął z właściwości leczniczych. Jednak glistnik nie tylko leczy, to także preparat wysoce odżywczy dla gleby i ochronny dla roślin. Oto przepis na gnojówkę z glistnika – przygotujesz ją w niecałe 2 tygodnie, wystarczy, że wypielisz ogród.

Czytaj artykuł 
REKLAMA

Mogą być iglaste i liściaste, uformowane lub poprowadzone swobodnie, by stworzyły naturalnie zarysowaną, zieloną granicę – żywopłoty niezależnie od nadanej im formy wydają się prostą w utrzymaniu, żywą konstrukcją ogrodową. Jednak i one mają swoje potrzeby. Czym nawozić żywopłoty, by nie gubiły igieł i liści, utrzymały intensywne wybarwienie i efektownie się zagęściły? Podpowiadamy, jakie odżywki naturalne warto stosować, mają prawdziwe supermoce, a krzewy je uwielbiają.

Czytaj artykuł 
REKLAMA

Dojrzały, szary motyl nocny na bukszpanie nie jest groźny, ale larwy ćmy bukszpanowej, atakujące krzewy wiosną, to niezwykle inwazyjne szkodniki. Nie można ich zignorować, niezwalczane wyjadają liście i pędy krzewów od wewnątrz, dziesiątkując w krótkim czasie nawet całe żywopłoty. Ręczne usuwanie gąsienic jest jak przysłowiowa walka z wiatrakami, dlatego potrzebny jest lepszy sposób na ćmę bukszpanową. Co zrobić, gdy wszystko zawodzi? Sąsiadka podpowiedziała mi pewną metodę – wykorzystuje kuchenny proszek, a ćmy padają jak muchy.

Czytaj artykuł 

Jak bardzo kolorowe, mięsiste i pełne by nie były, pomidory z marketu nie smakują tak, jak te u babci w ogrodzie. Właśnie dlatego kilka wybranych odmian staram się uprawiać w warunkach przydomowych na słonecznym balkonie. Jednak widzę, że letnia susza i długo utrzymujące się upały to nie lada wyzwanie dla krzaczków, dlatego odpowiednio je wspieram. Ważne jest cieniowanie pomidorów. Rewelacyjny sposób podpowiedziała mi babcia, robi tak od lat, a jej owoce mają doskonały smak – nigdzie takich nie jadłam.

Czytaj artykuł 

Ze wszystkich dostępnych w sklepach warzyw cebulowych najbardziej upodobałam sobie szalotkę. Jednak, gdy dowiedziałam się, jak łatwa jest uprawa szalotki w ogrodzie, zrezygnowałam z kupowania jej w marketach, gdzie jej jakość budziła moje wątpliwości, a cena grozę. Teraz mam pełne grządki tego słodko-ostrego, ekologicznie przysmaku, a gdy nadchodzi jesień, sięgam do zgromadzonych w piwnicy zbiorów, które przez wiele tygodni mają się doskonale. Chcesz mieć własną szalotkę w warzywniku? Podpowiem ci, jak ją wyhodować.

Czytaj artykuł 

Długie przerwy w opadach oraz utrzymujące się wysokie temperatury powietrza już na przełomie wiosny i lata powodują, że w codziennej pielęgnacji roślin szczególną wagę powinniśmy przywiązywać do ich podlewania. Jeśli tego nie zrobimy, nasze warzywa i owoce przestaną rosnąć, z czasem zwiędną i zaczną obumierać. Czym są w uprawie roślin tzw. okresy krytyczne i co mają wspólnego z umiejętnym nawadnianiem? Przeczytaj, a dowiesz się, jak podlewać, gdy jest sucho, by cała woda nie wyparowała.

Czytaj artykuł 

Oprócz odpowiedniego nasłonecznienia i regularnego podlewania warzywa w warzywniku potrzebują solidnego odżywienia, aby mogły rosnąć zdrowo i wydawać naprawdę pokaźne plony. Tylko czy wszystkie gatunki uprawiane w ogródku potrzebują tych samych składników? Jak ocenić, czy warzywo cierpi na niedobory, czy może walczy z nadmiernym wzbogaceniem gleby? Doświadczony ogrodnik pokazuje, jak ważne jest umiejętne nawożenie warzyw w ogrodzie – tych błędów nie popełniaj.

Czytaj artykuł 
REKLAMA

Młode pomidory na różnych etapach wzrostu są narażone na choroby grzybowe. Lista potencjalnych zagrożeń, które niszczą plony, jest naprawdę długa, dlatego co roku szukamy sposobu na skuteczną ochronę młodych krzaczków. W tamtym sezonie postanowiłam skorzystać z metody, którą podpowiedział mi dziadek – wykonałam prewencyjny oprysk pomidorów z jodyny. Trudno opisać moje zdziwienie, gdy cały plon zebrałam bez ani grama straty. W tym roku nie sięgnę po nic innego, to najlepsza ochrona dla moich warzyw.

Czytaj artykuł 

Doskonale prezentuje się na balkonie i pergoli, oplatając ścianę lub jako drzewo soliterowe tuż przed drzwiami twojego domu – wisteria, lepiej znana jako glicynia, to kwitnące pnącze ukochane w sztuce japońskiej i coraz chętniej uprawiane po naszej stronie globu. Jej zapach, liliowe kiście kwiatów oraz łatwość zaplatania sprawiają, że to po nią sięgamy, gdy naprawdę chcemy, by nasz ogród błyszczał na tle innych. Chcesz wiedzieć, jak prowadzić glicynie, by okazale kwitły i to więcej niż raz do roku? Sąsiedzi będą w szoku.

Czytaj artykuł 

Rzadko chorują, niewiele zwierząt ochoczo je zjada i trudno o warunki, które byłyby dla nich naprawdę niekorzystne – skrzypy należą do jednych z najstarszych roślin na Ziemi i wyróżniają się zaskakującą wręcz odpornością. Dlatego, jeżeli w twoim ogrodzie wyrastają wśród innych chwastów i pielenie nie działa na nie, musisz połączyć siły i wypróbować metody doświadczonych ogrodników. Jeden z zabiegów szczególnie dobrze sprawdzi się zarówno na trawniku, jak i w warzywniku.

Czytaj artykuł 
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.